Väliseinät

Valiseinat

Väliseinän pääasiallisena tarkoituksena on olla tilanjakaja. Välisenä voi olla kantamaton tai kantava ja siltä voidaan vaatia myös määrättyä ilmaääneneristävyyttä ja/tai palonkestävyysluokkaa.

Leca®-kevytsoraharkoista saat rakennettua lujan, palamattoman väliseinän.

Leca-harkoista rakentaminen on nopeaa ja edullista. Järjestelmän runkona ovat ohutsaumamuurattavat Leca® Lex perusharkot. Niihin on saatavissa muurauskelkat laastin levitykseen sekä valmispalkit aukkojen ylityksiin.

Leca® Lex harkkoja valmistetaan useina leveyksinä. Omakotitalojen kantamattomissa väliseinissä käytetään 100 mm leveää harkkoa ja kantavissa, jäykistävissä väliseinissä yleisimmin 150 mm leveää harkkoa. Mikäli väliseinä sijoittuu ontelolaattojen jatkoskohtaan, muurataan seinä vähintään 200 mm leveistä harkoista.
Harkot ohutsaumamuurataan 5 mm saumapaksuudella Leca-harkoille kehitetyllä weber.vetonit ML Leca Laastilla (taliolosuhteissa weber.vetonit ML Leca P Pakkaslaastilla).
Laastia käytetään vain harkkojen vaakasaumoissa. Pontatut harkkojen päät asetetaan vastakkain ilman laastia. Tämä helpottaa ja nopeuttaa muurausta. Myös laastia kuluu oleellisesti vähemmän kuin perinteisessä harkkomuurauksessa, jolloin laastin sekoittamiseen ja siirtämiseen tarvittava työmäärä pienenee.

Harkot ovat 500 mm pitkiä ja 195 mm korkeita, joten 5 mm saumapaksuudella päästään 200 mm:n korkeus etenemään.

150 mm ja 200 mm leveissä seinissä olevat aukot voidaan ylittää kätevästi ilman väliaikaista tuentaa ja valuja valmiiden Leca®-palkkien avulla, joita valmistetaan 140 mm ja 200 mm levyisinä.

EasyLex-väliseinärakenne